nieuws

ING: licht herstel bouwproductie in 2014

Geen categorie

De bouwproductie is in 2012 met 8 procent gedaald vergeleken met 2011. In de laatste drie maanden van 2012 kromp de bouwproductie maandelijks gemiddeld zelfs met bijna 1 procent vergeleken met een maand eerder. Dat bericht het ING Economisch Bureau in het kwartaalbericht bouw.

ING: licht herstel bouwproductie in 2014

Hoewel ook dit jaar de productie nog zal krimpen, lijkt de bodem in zicht. Door de naar verwachting licht aantrekkende economie vanaf de tweede helft van 2013 is in 2014 een gematigd herstel te verwachten.

De bouwsector blijft dit jaar nog lijden onder de aanhoudende economische tegenwind. Door de overcapaciteit liggen de prijzen onder druk. De malaise op de woningmarkt zorgt ervoor dat de nieuwbouw van woningen daalt. Voor 2013 verwacht ING een productie van 47.000 opgeleverde nieuwbouwwoningen. De ING-economen putten hoop uit het licht gestegen ondernemersvertrouwen van aannemers in de eerste maanden van 2013 en de iets beter gevulde orderboeken in deze periode. Samen met een aantrekkende economie vanaf medio 2013 verwacht ING Economisch Bureau een klein plusje voor de bouwproductie in 2014.

Het woonakkoord zorgt ervoor dat de nieuwbouw van woningen opnieuw op achterstand wordt gezet. Renovatie wordt door de tijdelijke verlaging van het BTW-tarief van 21 naar 6 procent goedkoper. De regeling zorgt ervoor dat de koop van een oude bestaande woning en deze (grondig) verbouwen relatief goedkoper wordt vergeleken met nieuwbouw. Eerder werden nieuwbouwwoningen al relatief duurder doordat de overdrachtsbelasting werd verlaagd en de BTW werd verhoogd naar 21 procent. De overdrachtsbelasting geldt namelijk alleen voor bestaande woningen en de BTW wordt juist weer alleen geheven op nieuwbouw.

Reageer op dit artikel