nieuws

‘Hypotheekrenteaftrek voor iedereen naar 38 procent’

Geen categorie

De hypotheekrenteaftrek wordt ook voor bestaande gevallen beperkt. Dat hebben formatiepartners VVD en PvdA vrijdag met elkaar afgesproken, aldus bronnen vrijdag tegen landelijke media.

‘Hypotheekrenteaftrek voor iedereen naar 38 procent’
Koopwoning

Vanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek met een half procentpunt per jaar verlaagd tot uiteindelijk 38 procent. Huiseigenaren die hun rentelasten nu nog tegen 52 procent mogen aftrekken, kunnen dat na 28 jaar (in 2042) tegen 38 procent doen. De opbrengst van die maatregel bedraagt 770 miljoen euro. Die opbrengst zou in zijn geheel terugvloeien naar de huiseigenaren die nu in het belastingtarief van 52 procent vallen.

De ene helft van die compensatie komt binnen via afbouw van de hoogste belastingschijf van 52 naar 49 procent. De andere helft wordt verkregen uit verlenging van de derde belastingschijf van 42 procent, zodat inkomens minder snel onder het hoogste belastingtarief vallen. Wat er voor nieuwe hypotheeknemers verandert, is nog onduidelijk. Volgens het Financieele Dagblad blijven voor hen de eerder aangekondigde maatregelen uit het Kunduzakkoord overeind. Dat betekent dat starters op de woningmarkt vanaf 1 januari 2013 alleen nog recht hebben op hypotheekrenteaftrek als ze vanaf dag één tot en met jaar dertig feitelijk gaan aflossen.

De woonlasten voor starters zouden daarmee fors omhoog gaan, omdat ze behalve rentelasten ook te maken krijgen met een aflossingsplicht. In het eerste jaar zijn de woonlasten ongeveer 15 procent hoger tot bijna 60 procent hoger in jaar dertig. Omdat starters vanwege de hogere woonlasten een lagere hypotheek kunnen nemen, verwachten economen een nog hardere daling van de woningprijzen. Overigens zou de afbouw van de renteaftrek naar 38 procent vanaf 2014 ook gelden voor de starters, aldus het FD.

NVB-directeur Nico Rietdijk kan zich ‘niet voorstellen’ dat deze maatregel wordt ingevoerd. ‘Als dit echt waar is, schrik ik hiervan. Dan komt er toch ongelijkheid tussen oude en nieuwe gevallen, met alle onzekerheid en ellende van dien’, aldus Rietdijk vrijdagmiddag in een reactie. In het kabinet-Rutte II zou ook een extra programmaminister voor de woningmarkt en hervorming van de rijksdienst komen. Deze nieuwe minister van Wonen en Rijksdienst moet volgens De Telegraaf ‘een echte puinruimer’ zijn, die niet alleen het gevecht aangaat met de woningcorporaties, maar ook de inkrimping van de rijksdienst ter hand neemt.

De plannen zijn nog niet vervat in een officieel regeerakkoord. VVD en PvdA hebben hun plannen vrijdag naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd. Het CPB is de voorstellen nu aan het doorberekenen. Begin deze week kunnen de partijen dan de meest gunstige combinatie van voorstellen kiezen. Daarna moeten de fracties van beide partijen instemmen met de plannen. Als die akkoord gaan, moet vervolgens het PvdA-congres zich nog over de voorstellen uitspreken. Pas dan volgen de definitieve handtekeningen. Als alles volgens plan verloopt, zou het nieuwe kabinet op zijn vroegst op 6 november kunnen worden geïnstalleerd.

Reageer op dit artikel