nieuws

Hotelmarkt noteert in 2012 opnieuw omzetdaling

Geen categorie

De Nederlandse hotelmarkt noteerde in 2012 opnieuw een omzetdaling. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat zowel de bezettingsgraad als de kamerprijzen zijn gedaald. Daarmee is een hapering gekomen in het herstel sinds het begin van de crisis in 2008. Voor 2013 wordt wel weer een groei verwacht.

Uit het onderzoek onder drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad is gedaald van 67,2 procent in 2011 tot 66,3 procent in 2012. Voor 2013 wordt rekening gehouden met een nieuwe stijging tot 67,5 procent. Daarmee zouden de bezettingsgraden dit jaar nog steeds 5 procentpunten onder het hoogtepunt van 2007 blijven.

De gemiddelde kamerprijs is vorig jaar gedaald met één euro, van 98 euro tot 97 euro. Voor 2013 verwachten de hoteliers dat de gemiddelde kamerprijs weer iets zal stijgen, tot 98 euro. Het prijsniveau ligt dan echter nog steeds ruim 8 procent onder het niveau van 2007.

De hapering in de hotelmarkt is vooral zichtbaar in de vier- en vijfsterrensegmenten. Zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs nam in beide segmenten af. In het driesterrensegment daarentegen is zowel in de bezettingsgraad als in de gemiddelde kamerprijs in 2012 een lichte stijging zichtbaar. In alle segmenten wordt voor 2013 rekening gehouden met een stijging van de resultaten.

De daling in de bezettingsgraad is onder meer een gevolg van het stijgende aanbod op de hotelmarkt. Uit cijfers van het Bedrijfschap Horeca blijkt dat het aantal drie-, vier- en vijfsterren hotelkamers tussen 2007 en 2012 is gestegen met 18 procent.. Het aantal hotelovernachtingen steeg in deze periode met gemiddeld 0,7 procent per jaar. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat ruim 72 procent van de Nederlandse hoteliers in 2013 een negatieve invloed verwacht van de uitbreidingen van het hotelaanbod.

> Nieuwsstelling

Reageer op dit artikel