nieuws

Hoge Raad prikt vastgoedballon door

Geen categorie

Twee zakenpartners die dachten op een slimme manier duizenden euro’s aan overdrachtsbelasting op vastgoed te besparen door voor één dag een geregistreerd partnerschap met elkaar aan te gaan, zijn van een koude kermis thuisgekomen. De Hoge Raad constateerde dat sprake was van wetsontduiking. De zaak werd nauwlettend gevolgd door fiscale dienstverleners.

De belastinginspecteur heeft de aanslagen dan ook terecht opgelegd, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. De twee partners waren samen eigenaar van tien panden. Op 23 december 2003 gingen zij een geregistreerd partnerschap aan, waarbij alleen de panden in de gemeenschap van goederen werden ondergebracht. Op 24 december 2003 verbrak het tweetal hun verbintenis. De ex-partners verdeelden het gezamenlijke bezit, waardoor de panden op naam van een van hen kwamen te staan, zonder dat overdrachtsbelasting hoefde te worden betaald. Voor de verdeling van een gemeenschap van goederen bestaat namelijk vrijstelling.

Reageer op dit artikel