nieuws

‘Herstel kantorenmarkt blijft uit’

Geen categorie

Binnen de Nederlandse kantorenmarkt heeft de neergaande trend van 2010 zich in 2011 voortgezet. Het aanbod van kantoren nam vorig jaar verder toe, terwijl de vraag voor de vijfde keer op rij daalde.

‘Herstel kantorenmarkt blijft uit’

Dat blijkt uit cijfers van NVM Business op basis van door haar geregistreerde gegevens over de Nederlandse kantorenmarkt. Volgens de NVM werd het afgelopen jaar op de vrije markt 1,07 miljoen m2 kantoorruimte opgenomen. Dat is 10 procent minder dan in 2010. Het direct beschikbare aanbod van nog te verhuren kantoren steeg met 6 procent naar 7,14 miljoen m2. Door de verruiming van het aanbod stond ultimo 2011 ongeveer 14,5 procent van de kantorenvoorraad te huur of te koop.

Van de beschikbare vierkante meters kantoor, had nog geen 5 procent betrekking op nieuwe kantoren. Volgens NVM Business blijft het echter noodzakelijk om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de veranderende vraag naar huisvesting. Daarbij is volgens haar nieuwbouw vrijwel onvermijdelijk, zeker ook in het kader van de verduurzaming van het kantorenbestand. Volgens NVM Business werd in 2011 slechts 135.000 m2 kantoorruimte aan de voorraad onttrokken.

Beleggers investeerden in totaal slechts 945 miljoen euro in kantoorgebouwen. In 2010 bedroeg het investeringsvolume nog zo’n 1,65 miljard euro. Voor zover beleggers vorig jaar actief waren op de kantorenmarkt, betrof het in hoofdzaak Duitse vastgoedfondsen. Van de Nederlandse beleggers lieten alleen enkele (grote) particulieren van zich spreken. De institutionele beleggers in Nederland (pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vastgoedfondsen) toonden nauwelijks belangstelling voor de kantorensector en hielden hun hand op de knip.

Reageer op dit artikel