nieuws

Heracles wil 22.000 m2 winkels ondanks 25 procent leegstand

Geen categorie

Voetbalclub Heracles wil 22.000 m2 winkels bij het geplande nieuwe voetbalstadion. Volgens een adviesbureau zijn deze winkelplannen echter onhaalbaar, al was het maar omdat de binnenstad 25 procent winkelleegstand heeft.

Ontwikkelaar B2W opteert in dat geval voor leisure. Dat blijkt uit een briefwisseling en een raadsvergadering in Almelo van 18 maart. In een brief van 15 maart laten BAM en Wyckerveste weten hun bod op de 73.000 m2 grond en het bestaande stadion gestand te doen mits Almelo toestemming geeft voor de commerciële functies. Het nieuwe stadion van 30 miljoen euro moet pal naast het huidige Polman-stadion op het Weezebeekcomplex komen. Voetbalclub Heracles wil er graag een outletcenter van 8.000 m2 bij, inclusief een supermarkt van 1.620 m2, 7.000 m2 sportgerelateerde detailhandel en maximaal 7.000 m2 perifere detailhandel, aldus de club in de brief.

B2W sorteert alvast voor op een gemeentelijk ‘nee’ van deze winkelplannen. Mochten deze plannen tot winkelleegstand leiden, schrijft de bouw- en ontwikkelcombinatie, dan wil ze garantie hebben dat er een alternatieve invulling komt. B2W acht het essentieel om mogelijke leisure-bestemmingen te kunnen realiseren. Als voorbeelden noemen BAM en Wyckerveste een bowlingcentrum, minigolf of lasergaming.

Die winkelplannen zijn bij voorbaat kansloos. Dat zou althans blijken uit onderzoek van adviesbureau DTNP, dat tijdens een raadsvergadering op 18 maart werd gepresenteerd, volgens RTV Oost. Een outlet van 8.000 m2 is volgens DTNP te klein om rendabel te zijn. Bovendien is er in de regio al een dergelijk centrum, net over de grens in Duitsland. Een zwaarwegender argument van het bureau is dat nu al een kwart van de winkels in het centrum van Almelo leeg staat.

In een reactie noemt voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo het onderzoek ‘waardeloos’. B2W staat zowel garant voor winkelhuurders als voor de eventuele financiële gevolgen. De gemeenteraad van Almelo neemt 26 maart een besluit over de geplande nieuwbouw. Dan wordt ook duidelijk of er überhaupt een nieuw stadion komt. Want zonder zicht op commerciële voorzieningen, trekt B2W zijn handen van het project af.

> nieuwsstelling

Reageer op dit artikel