nieuws

Gemeente beslist over lot gevangenis

Geen categorie

Gemeenten mogen als eerste bepalen wat er moet gebeuren met gevangenissen die leeg komen te staan. Dat liet een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst, die eigenaar is van de gevangenissen, dinsdag weten.

Gemeente beslist over lot gevangenis

Vorig week kondigde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven aan dat dertig gevangenissen en tbs-klinieken moeten sluiten vanwege bezuinigingen. ‘Eerst wordt gekeken of gemeenten zelf plannen hebben voor de gebouwen. Als dat niet het geval is, worden ze verkocht’, aldus de woordvoerster.

In principe mag zowel de gemeente waar een lege gevangenis staat als een particuliere koper met de panden doen wat hij wil. De Amsterdamse Bijlmerbajes en de koepelgevangenissen in Haarlem en Breda zouden op den duur dus bijvoorbeeld tot studentenwoningen of winkelcentra kunnen worden herontwikkeld. Gemeenten blijven nauw betrokken bij de verkoop, omdat het bestemmingsplan hoogstwaarschijnlijk zal moeten worden gewijzigd. Volgens de woordvoerster is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de precieze bestemming van de gevangenissen.

Reageer op dit artikel