nieuws

CPB: daling reële woningprijzen kan oplopen tot 36 procent

Geen categorie

Het Centraal Planbureau (CPB) houdt in het ergste geval rekening met een totale reële daling van de woningprijzen met 36 procent. Dat valt op te maken uit het gisteren gepubliceerde Centraal Economisch Plan 2013.

De reële woningprijzen (inclusief inflatie) zijn met 23 procent gedaald sinds de top in najaar 2008, aldus het CPB. Gemiddeld dalen de reële huizenprijzen na een ernstige financiële crises met 36 procent. De weg van top naar dal duurt gemiddeld zes jaar, blijkt uit gezaghebbend onderzoek van Kenneth Rogoff en Carmen Reinhart naar vijftien crises in onder meer Zweden, Noorwegen, Finland, Spanje, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Zij concluderen dat de duur en de diepte van een financiële crisis en de doorwerking op vastgoedprijzen in opkomende en geavanceerde economieën vergelijkbaar zijn.

Volgens de CPB-onderzoekers lijken Rogoff en Reinhart gelijk te krijgen. ‘Deze conclusies zijn tot nu toe een redelijke voorspeller gebleken voor de Nederlandse ervaring’, schrijft het CPB. Nu heeft Nederland na 4,5 jaar een reële daling van 23 procent achter de rug. Ook in 2013 en 2014 zullen de reële woningprijzen nog dalen, verwacht het CPB. De CPB-onderzoekers wagen zich niet aan harde voorspellingen. In een toelichting merkte CPB-directeur Coen Teulings op dat de woningmarkt al aan het uitbodemen is. De woningprijzen zullen de komende twee jaar nog wel dalen, maar die prijsdaling blijft redelijk binnen de perken, aldus Teulings.

Verder ziet het CPB de particuliere consumptie dit jaar nog met 1,5 procent afnemen. De bestedingskrimp wordt grotendeels veroorzaakt door de dalende woningprijzen en de lagere inkomens. Zelfs als rekening gehouden wordt met de lagere inkomens en huizenprijzen blijft de consumptiegroei achter sinds 2009. Een factor die daar mogelijk een rol in speelt, is dat het consumentenvertrouwen in Nederland sterk is gedaald vanaf 2008. Alleen in Griekenland is het consumentenvertrouwen harder omlaag gegaan, aldus het CPB.    

Reageer op dit artikel