nieuws

‘Corporaties profiteren van woonakkoord’

Geen categorie

Het akkoord over de woningmarkt dat het kabinet deze maand sloot met een deel van de oppositie, pakt goed uit voor de woningcorporaties. Hun vermogen bedraagt dan ruim 33 miljard euro, terwijl dit volgens de oorspronkelijke plannen ruim 17 miljard was.

Dat staat in een rapport van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) dat minister Stef Blok (Wonen) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De corporaties moesten een verhuurderheffing gaan betalen die oploopt tot 2 miljard in 2017. Nu is dat beperkt tot 1,7 miljard. Ook kunnen ze met hogere huren meer geld binnenhalen. Dit kan oplopen tot 1,8 miljard euro in 2017.

Het CFV waarschuwt wel dat ook met het woonakkoord het vermogen van de corporaties erop achteruitgaat. Dat is volgens het CFV reden voor zorg, omdat de ruimte voor investeringen dan onder druk komt te staan. Maar Blok is daar niet bang voor. Hij stelt vast dat corporaties de verhuurderheffing kunnen opbrengen zonder dat dit ten koste gaat van investeringen in nieuwbouw en onderhoud.

Reageer op dit artikel