nieuws

Consumentenbestedingen weer onderuit

Geen categorie

Huishoudens besteedden in januari 2,3 procent minder aan goederen en diensten dan in januari 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn al anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan duurzame goederen waren in januari 11,9 procent lager dan in januari 2012. Vooral nieuwe auto’s, woninginrichting en huishoudelijke artikelen waren minder in trek. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen waren 1,7 procent lager. De huishoudens gaven wel iets meer uit aan de overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen (1,4 procent). Door het koude weer werd fors meer energie verbruikt. De bestedingen aan diensten waren 0,3 procent lager dan een jaar eerder. In maart zijn de omstandigheden wat verbeterd, merkt het CBS tot slot op.

Reageer op dit artikel