nieuws

Blok praat met VNG over tarieven verhuurvergunning

Geen categorie

Stef Blok, minister van Wonen, is niet blij met de verschillende tarieven die gemeenten hanteren voor een vergunning om een woning tijdelijk te verhuren. Hij gaat daarom met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de tafel zitten, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

‘Ik zal met de VNG gaan overleggen. Niet omdat ik de positie heb om ze ergens toe te dwingen, maar wel omdat ik de verbazing over de grote verschillen deel en die onwenselijk vind’, stelt Blok. Hij vindt het vervelend dat het in sommige plaatsen duur is om een verhuurvergunning te krijgen, omdat daardoor onnodig woningen leeg blijven staan.

VVD-Kamerlid Barbara Visser zwengelde de kwestie aan. Ze zei dat Almere 350 euro rekent voor een vergunning en Rotterdam niets. Sommige gemeenten zouden de vergunningen als financiële melkkoe gebruiken. Een voorstel van Visser om de verplichte vergunning af te schaffen en te veranderen in een meldplicht viel bij Blok niet in goede aarde. Ook over het plan om de vergunning elke vijf jaar te toetsen in plaats van om het jaar was Blok niet te spreken. Hij vreest dat het door dit soort veranderingen voor banken lastiger wordt om mee te werken aan tijdelijke verhuur. ‘En alles wat het moeilijker maakt, ontraad ik’, aldus de minister.

Doordat de woningmarkt op slot zit, blijven veel woningeigenaren na een verhuizing met hun oude huis zitten. In 2011 waren er ongeveer 9.000 woningbezitters met twee huizen en dus dubbele lasten. Om de leegstaande woning te kunnen verhuren, is een vergunning van de gemeente nodig. De Leegstandswet moet het makkelijker maken om leegstaande woningen tijdelijk te verhuren. De Tweede Kamer stemt dinsdag over de wet en de voorstellen die gisteren in het debat zijn gedaan.

Reageer op dit artikel