nieuws

Aantal woningverkopen ook in februari fors lager

Geen categorie

Het aantal woningverkopen is in februari uitgekomen op 4.800. Dat is 25 procent minder dan in dezelfde maand van 2012. Dat meldt Makelaarsland.

Aantal woningverkopen ook in februari fors lager

De forse daling volgt op de nog grotere daling in januari van 36 procent op jaarbasis. Van maand op maand was er wel een stijging: er werden in februari 1.300 meer woningen verkocht dan in januari. ‘Al het gesteggel rondom nieuwe hypotheekmaatregelen en de vertrouwenscrisis in de Nederlandse economie doen de woningmarkt geen goed’, concludeert Makelaarsland, maar: ‘De schade bleef beperkt.’

Over het recente woonakkoord van VVD, PvdA, D66, Chistenunie en SGP is Makelaarsland niet zo enthousiast. ‘De stimuleringsmaatregelen in het nieuwe woningakkoord zullen enigszins helpen maar onvoldoende zijn om op korte termijn structureel herstel op de woningmarkt te realiseren. De nieuwe hypotheekconstructie, ter beperking van de aflossing, is dermate ingewikkeld dat banken en kabinet zelf nog tijd nodig hebben om deze te vertalen naar een werkbaar product. De meest positieve regeling uit het woningmarktakkoord is de verhoging van het budget voor de starterslening van 20 naar 50 miljoen euro. Zeker omdat deze maatregel een tijdelijk karakter kent, onder het motto ‘Op is op’. Het verleden heeft geleerd dat juist tijdelijke maatregelen aanzetten tot actie.’

Reageer op dit artikel