nieuws

Aandeel koopwoningen stagneert

Geen categorie

Voor het eerst in 27 jaar is de verhouding tussen gezinnen die in een koop- of huurwoning wonen gelijk gebleven. Tot nu toe groeide het aandeel bewoners van koopwoningen telkens.

Aandeel koopwoningen stagneert

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat in 2012 van de ruim 7,1 miljoen bewoners van een zelfstandige woning, 59 procent eigenaar-bewoner was. In 1986 was nog 43 procent van de Nederlandse woningen in eigen bezit. In 2009, de voorlaatste keer dat het woononderzoek werd gehouden, was dat – net zoals in 2012 – 59 procent. ‘Er is minder doorstroom van huur naar koop door de economische omstandigheden. Voor starters is het lastiger een hypotheek te krijgen’, aldus een woordvoerder.

Verder wijzen cijfers van het CBS uit dat huurders die in de vrije sector huren, dus boven de huurgrens van 664,66 euro per maand, gemiddeld de hoogste woonlasten hebben van alle huishoudens. Zij dragen gemiddeld 850 euro aan woonlasten per maand, wat ook hoger is dan de doorsnee woonlasten van mensen met een koophuis.

Huurders onder de huurgrens blijken financieel nog het beste uit te zijn met een woning van particuliere verhuurders. Daar liggen de lasten 30 euro per maand lager dan bij een corporatiewoning. Van de huishoudens die onder de huurgrens huren, heeft 82 procent een woning van een woningbouwvereniging.

Reageer op dit artikel