nieuws

Woningverkopen in januari met 40 procent omlaag

Geen categorie

Het aantal woningverkopen door NVM-makelaars is in januari bijna 40 procent gedaald tot 3.500 vergeleken met januari 2012. Dat meldt Makelaarsland op basis van voorlopige cijfers.

Woningverkopen in januari met 40 procent omlaag

NVM-makelaars bestrijken ongeveer driekwart van de Nederlandse woningmakelaarsmarkt. De daling van 40 procent is gelijk aan de stijging in december, constateert Makelaarsland. Het aantal bezichtigingsaanvragen bij NVM-makelaars is met 14 procent gedaald naar 60.000. Deze daling is veel minder snel dan in het aantal verkopen.

Het aantal verkochte woningen is in januari sterk teruggelopen en laat hiermee het verwachte compensatiegedrag zien ten opzichte van de naar voren gehaalde verkopen in het laatste kwartaal 2012. Begin januari sprak NVM-directeur Ger Hukker nog de hoop uit dat de koopgolf van het vierde kwartaal zou leiden tot een positief na-ijleffect dit het eerste kwartaal. Jeroen Stoop, directeur Makelaarsland, vreest dat dit effect uitblijft. ‘Die doorstroming heeft eind vorig jaar al plaatsgevonden, omdat kopers nog onder de gunstige hypotheekvoorwaarden willen vallen.’

Maar hij ziet ook positieve ontwikkelingen. De vraag naar woningen is minder snel teruggelopen vergeleken met een jaar eerder. ‘De koopbehoefte blijkt met ingang van de nieuwe hypotheekregels nog steeds aanwezig. Januari is gebruikt om verder te oriënteren op de woningmarkt en de financiële mogelijkheden opnieuw uit te rekenen. Februari zal eenzelfde beeld laten zien. Ik verwacht dat het aantal woningverkopen vanaf maart gaat toenemen.’

Reageer op dit artikel