nieuws

Woningprijs Nederland in top 3 dalers Europa

Geen categorie

De woningprijzen in Nederland zijn sinds het begin van de crisis vier jaar geleden sterker gedaald dan het gemiddelde in de Europese Unie.

Woningprijs Nederland in top 3 dalers Europa

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt op basis van gegevens van Eurostat. In Nederland zijn de prijzen van koopwoningen na de piek in 2008 met gemiddeld 4 procent per jaar blijven dalen, terwijl het gemiddelde in de EU al drie jaar stabiel is. ‘In Nederland en Spanje zijn de woningprijzen sinds de financiële crisis blijven dalen. In het Verenigd Koninkrijk hebben de prijzen zich inmiddels hersteld. In Duitsland lijkt de crisis weinig effect te hebben gehad op de woningprijzen’, stelt het CBS. De prijzen in Spanje daalden met gemiddeld 7 procent per jaar sinds de crisis.

Toch is ook het gemiddelde van de Europese woningprijzen in het afgelopen jaar onder druk komen te staan. Eurostat maakte donderdag (31 januari) bekend dat de gemiddelde prijs van een huis in de EU in het derde kwartaal van vorig jaar met bijna 2 procent is gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Binnen de eurozone was de daling met 2,5 procent nog iets hoger. In Nederland kwam de daling toen uit op 8,7 procent. Alleen in Spanje (ruim 15 procent) en Ierland (bijna 10 procent) daalden de prijzen nog harder. Noorwegen en Estland zagen hun woningprijzen in het derde kwartaal met ongeveer 8,5 procent het sterkst stijgen van de Europese landen. Ook in het Verenigd Koninkrijk ging de waarde omhoog, met bijna 2 procent. Van Duitsland werden geen cijfers bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel