nieuws

Winkelomzet flink lager in december

Geen categorie

De Nederlandse detailhandel heeft in december 4,1 procent minder omzet behaald dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen lagen 2,8 procent hoger, maar dat was niet voldoende om de volumedaling van 6,7 procent te compenseren.

Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consument besteedde in de decembermaand ongeveer evenveel aan voedings- en genotmiddelen als een jaar eerder, maar beknibbelde zwaar op andere aankopen. Vooral de omzetten van meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten liepen sterk terug. De omzetdaling is wel voor een groot deel toe te schrijven aan een minder gunstige samenstelling van de koopdagen in december.

In de foodbranche wonnen supermarkten weer terrein. Zij sloten het jaar toch nog af met een lichte omzetstijging, terwijl de omzet van speciaalzaken fors afnam. Postorderbedrijven en webwinkels deden het beter dan stenen winkels. Zij boekten een omzetgroei van 9 procent, in lijn met de overige maanden in 2012.

Reageer op dit artikel