nieuws

Weinig draagvlak voor fuseren provincies

Geen categorie

Het kabinetsplan om Nederland in de toekomst op te delen in vijf grote landsdelen, vindt maar weinig draagvlak onder de bevolking, blijkt uit een enquête van EenVandaag en regionale omroepen onder 29.000 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel. Ruim de helft van de Nederlanders (54 procent) is tegen het samenvoegen van provincies.

De weerstand tegen provinciale fusies is het grootst in Friesland (79 procent) en Flevoland (75 procent), gevolgd door Zeeland (73 procent) en Limburg (66 procent). Tegenstanders geven aan dat de afstand tussen burger en bestuur te groot wordt. Ook zijn ze bang dat de identiteit van hun eigen provincie verloren gaat en verwachten ze dat de fusies meer geld gaan kosten. Overigens zijn drie op de tien ondervraagden voorstander van grotere provincies.

Reageer op dit artikel