nieuws

VBO wil af van WOZ-waarde

Geen categorie

De WOZ-waarde die de grondslag is voor de onroerendezaakbelasting (ozb), moet worden vervangen door een vastgoedgetal. Dit pleidooi houdt VBO Makelaar, brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs, in een gisteren gepresenteerd rapport.

VBO wil af van WOZ-waarde
Koopwoning

De brancheorganisatie vindt een vastgoedgetal een eerlijker alternatief, omdat het losstaat van fluctuaties in de vastgoedmarkt. Zo’n vastgoedgetal wordt gebaseerd op een aantal meetbare objectieve gegevens, waaronder vloer- en perceeloppervlak en woningdichtheid. Vorig jaar werden er 182.000 bezwaarschriften tegen de WOZ-waarde ingediend. VBO Makelaar wijst erop dat de marktwaarde van woningen en de WOZ-waarde door de veranderingen op de woningmarkt sterk uiteenlopen. Met een vastgoedgetal als grondslag blijft het totaalbedrag aan heffingen gelijk, zegt de brancheorganisatie.

Wel is er sprake van een herverdeling over alle woningtypen. ‘Zo gaan huurders ook weer ozb betalen omdat ook zij ruimte consumeren; verhuurders gaan minder ozb betalen.’ Twee derde van de woningen behoort dan tot de ‘lichte verliezers’. Maar een derde van de bewoners gaat aanzienlijk minder betalen.

Ook de NVM, de grootste brancheorganisatie van makelaars, vindt de huidige OZB ‘een gedrocht’. Een vastgoedgetal als alternatieve grondslag is wellicht eenvoudiger, beaamt de NVM. Maar laat ze weten, het is toch niet meer ‘dan het ene systeem inruilen voor het andere systeem’. ‘Als je het echt op de schop wil gooien, moet je misschien denken aan een vorm van ingezetenenbelasting (heffing per bewoner)’, aldus een woordvoerder.

Het alternatieve systeem lijkt een stuk efficiënter en simpeler, vindt ook de Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging wijst erop dat de waardebepaling van de ozb heel duur is. ‘De jaarlijkse taxatie door gemeenten kost 100 miljoen euro. Die kun je je besparen.’ Maar behalve voor de ozb is de WOZ-waarde ook van belang voor het eigenwoningforfait, de waterschapsheffing en de erfbelasting. ‘De implicaties daarvan zijn moeilijker te overzien.’

Reageer op dit artikel