nieuws

Straf voor Land van Ooit-familie in België

Geen categorie

De voormalige uitbaters van het failliete Belgische pretpark Land van Ooit, de Nederlanders Marc Taminiau, zijn vrouw en zijn zoon, zijn woensdag door rechtbank in het Belgische Tongeren veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens valsheid in geschrifte en witwassen.
Ze kregen verder een boete en een beroepsverbod en moeten bij elkaar ongeveer 2 miljoen euro aan schadevergoeding betalen.

Straf voor Land van Ooit-familie in België

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel, een geldboete en een beroepsverbod van tien jaar geëist. Volgens de Belgische justitie loste de familie financiële problemen van hun pretpark Land van Ooit in het Nederlandse Drunen op met subsidiegeld dat bedoeld was voor het park in Tongeren.

Taminiau richtte in 1989 het pretpark in Drunen op. De voormalige Efteling-directeur bouwde een pretpark waar het niet alleen draaide om achtbanen, maar dat ook veel aandacht had voor theater. Kinderen waren er de baas, niet hun ouders. Het aanvankelijke succes smaakte naar meer en Taminiau richtte zijn vizier op de oprichting van een park in Vlaanderen. Maar dat pretpark met een sterk Romeins thema in het Belgische Tongeren, vlak over de grens bij Maastricht, was geen lang leven beschoren. Amper 73 dagen na de opening in de zomer van 2007 ging het failliet. Er waren te weinig bezoekers en er bleek onenigheid tussen de uitbaters en de geldschieters.

Niet veel later moest Taminiau ook het faillissement aanvragen voor zijn Nederlandse pretpark. De negatieve publiciteit over zijn Vlaamse avontuur droeg hieraan bij. De beklaagden ontkennen dat ze subsidiegeld hebben overgeheveld naar Nederland. Het waren juist de Vlaamse gemeente en provincie die de fout in zijn gegaan met subsidies en de schuld daarvan op hen proberen af te schuiven, stelden zij. Ook gedupeerden, waaronder leveranciers als Heineken, hebben zich in deze zaak gemeld. Zij eisten gezamenlijk 5,5 miljoen euro terug.

Reageer op dit artikel