nieuws

Pools pretpark brengt Imtech in nood

Geen categorie

Financieringsproblemen van een Nederlandse projectontwikkelaar in Polen en vermoedens van interne fraude, brachten de Nederlandse technisch dienstverlener Imtech gisteren in zwaar weer.
Peter Jan Mulder, bestuursvoorzitter van het pretpark en voorzitter van initiatiefnemer Las Palm sp. z.o.o. uit Luxemburg, krijgt de financiering van pretpark Adventure World Warsaw niet rond.

Pools pretpark brengt Imtech in nood

Imtech vermoedt bovendien fraude bij zijn Poolse tak, die dit project uitvoert. Het beursgenoteerde bedrijf uit Gouda moet zeker 100 miljoen afschrijven op vier Poolse projecten, waarvan er drie betrekking hebben op de aanleg van Adventure World Warsaw.

In juli 2012 meldde Imtech nog trots de grootste order uit zijn geschiedenis te hebben binnengehaald. In totaal was met die order 680 miljoen euro gemoeid. Financier van het grootste pretpark van Midden-Europa is een in Luxemburg gevestigd internationaal consortium van private en institutionele beleggers, aldus de in Polen woonachtige Mulder in 2011 tegen Poolse media. Om welke partijen het gaat, werd niet duidelijk. In financiële kringen circuleerden geruchten dat de grote investeerders uit Saudi-Arabië zouden komen. De bouw van het pretpark zou voorjaar 2012 beginnen, de oplevering van de eerste fase moest in 2014 een feit zijn.

Mulder liet gisteren weten dat de bouw nog niet is begonnen en ‘de langetermijnfinanciering’ nog niet rond is. Uiterlijk in het tweede kwartaal zal dat wel het geval zijn, belooft het bestuur in een mededeling op zijn website. Ook zullen deze maand alle benodigde bouwvergunningen zijn verleend. Het park wil bovendien verder met Imtech. Door de afschrijving van 100 miljoen euro schendt Imtech zijn bankconvenanten. Imtech schrapt daarom het dividend over 2012 en stelt de vandaag geplande publicatie van zijn jaarcijfers uit. Beleggers straften Imtech genadeloos af. Het aandeel halveerde bijna tot iets meer dan 10 euro.

Reageer op dit artikel