nieuws

Nieuwe hypotheekconstructie starters pakt ongunstig uit

Geen categorie

De nieuwe hypotheekconstructie voor starters van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) zal voor huizenkopers veel duurder uitpakken dan hypotheken die volledig worden afgelost. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van onderzoek van De Hypotheker.

Huizenkopers die kiezen voor een nieuwe hypotheek van Blok besparen maandelijks weliswaar honderd euro, maar zijn op termijn al snel 60.000 euro méér kwijt aan rente dan kopers die hun hypotheek volledig aflossen. Bovendien blijft een restschuld over. De woordvoerder van minister Blok bevestigde deze conclusies tegenover de Volkskrant.

Bij een gezinsinkomen van 50.000 euro en 200.000 euro hypotheek zijn de maandlasten van een Blok-hypotheek 110 euro lager dan die van een annuïteitenhypotheek. De maandlasten zijn lager omdat de huizenkoper de helft van zijn annuïtaire aflossing niet uit eigen zak betaalt, maar leent bij de bank. Over die tweede lening betaalt hij ook rente, en die is fiscaal niet aftrekbaar.

Bovendien houdt hij na dertig jaar een hypotheekschuld van 100.000 euro over. Aan het eind van de looptijd betaalt de huizenbezitter nog altijd 417 euro rente per maand (hypotheekrente 5 procent), terwijl een huizenkoper die niet extra leende tegen die tijd gratis woont. Het verschil in betaalde rente tussen de twee hypotheekvormen bedraagt na dertig jaar bijna 60.000 euro. Bij hogere rentetarieven en hypotheken pakt de Blok-variant nog ongunstiger uit. Bij hogere hypotheken loopt het renteverschil tussen de twee hypotheekvormen zelfs in de tonnen.

Reageer op dit artikel