nieuws

Molenaar: ‘Grondposities nieuwe zeepbel’

Geen categorie

Verschillende gemeenten in Nederland staan er zo slecht voor door de posities in vastgoed, dat ze binnenkort geen geld meer hebben voor zorg en infrastructuur. Dat stelt Cor Molenaar, buitengewoon hoogleraar van de Erasmus Universiteit, in De Telegraaf.

Molenaar: ‘Grondposities nieuwe zeepbel’

Vooral tussen 2000 en 2008 namen gemeenten belangrijke grondposities in voor toekomstige woningbouw en winkels. De winkeldichtheid kon daardoor in Nederland tot de hoogste van Europa groeien. ‘Hoge grondprijzen, die hiervan het gevolg waren, zijn nu de basis voor de huidige huurprijzen en de oorzaak voor de snelle winkelgroei. Gemeenten hebben niet alleen een grote grondpositie, maar nu ook een grote schuld hierdoor’, aldus Molenaar.

Op dit moment hebben gemeenten 10.000 hectare grond in bezit waarvoor geen bestemming kan worden gevonden, aldus een rapport van adviesbureau Royal HaskoningDHV dat september vorig jaar verscheen. Gemeenten met grote grondportefeuilles zijn onder meer Nijmegen (274 miljoen euro), Ede (173 miljoen) en Barneveld (169 miljoen).

Reageer op dit artikel