nieuws

Maxime Verhagen gaat Bouwend Nederland leiden

Geen categorie

Oud-minister Maxime Verhagen wordt de nieuwe voorzitter van Bouwend Nederland, de belangenorganisatie van de bouwsector. Dat heeft de organisatie donderdagavond bekendgemaakt.

Maxime Verhagen gaat Bouwend Nederland leiden

Verhagen volgt Elco Brinkman op, die in juni met pensioen gaat. Brinkman stond sinds 1995 aan het roer van Bouwend Nederland en haar voorganger.

Verhagen laat in een verklaring weten: ‘Het is voor mij een grote eer om deze functie te mogen vervullen, zeker in deze moeilijke omstandigheden voor de bouw- en infrasector. De bouw is maatschappelijk onmisbaar en heeft een enorme uitstraling naar de overige economie.’ Bedrijven die bijvoorbeeld woningen, bedrijfspanden, bruggen en stations bouwen en wegen en spoorlijnen aanleggen, zitten in zwaar weer. Sinds de economische crisis uitbrak zijn 50.000 voltijdbanen verloren gegaan. In de komende jaren verdwijnen mogelijk nog eens 27.000 banen, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw. De zwaarste klappen zijn gevallen in de nieuwbouw van woningen. Pas vanaf 2015 kan herstel optreden.

Verhagen (56) is net als Brinkman lid van het CDA. In het eerste kabinet-Rutte was hij vicepremier en minister van Economische Zaken (2010-2012). Eerder was hij fractievoorzitter van het CDA (2002-2006 en in 2010), minister van Buitenlandse Zaken (2007-2010) en lid van de Tweede Kamer (1994-2007). Na de val van de minderheidscoalitie vorig jaar stapte Verhagen uit de politiek. In januari werd hij benoemd tot adviseur van de Brabantse bussenbouwer VDL en tot commissaris bij de Chemelot Campus in Geleen.

Reageer op dit artikel