nieuws

Kurhaus Hotel Scheveningen in grote problemen

Geen categorie

Het Kurhaus, een vermaard vijfsterrenhotel en congrescentrum met 255 kamers aan het Gevers Deynootplein in Scheveningen, verkeert in grote problemen. Zowel hotelexploitant Steigenberger Hotelgroep als de (voormalige) hoteleigenaar kunnen al maanden niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Kurhaus Hotel Scheveningen in grote problemen

Dat blijkt uit een kwartaalrapport van de aangestelde special servicer Hatfield Philips van 7 februari, waarop Vastgoedmarkt de hand wist te leggen. Het vertrouwelijke rapport analyseert de situatie van vastgoedfonds Titan Europe 2006-3 waarin de CMBS-lening (Commercial Mortgage Backed Security) van het Kurhaus is ondergebracht. Steigenberger ontkent evenwel alle problemen.

Volgens Deutsche Bank (zie hierna) was Jerusalem Economy de houder van de CMBS-lening met het Kurhaus als onderpand. Sinds de zomer van 2012 heeft Jerusalem Economy, een Israëlisch investeringsvehikel, grote moeite om de rente te voldoen op de CMBS-lening voor het Kurhaus van 52,6 miljoen euro. Op 19 september 2012 is Jerusalem Economy van de lening afgehaald en is special servicer Hatfield Philips erop gezet. Deze servicer constateerde daarop dat hotelexploitant Steigenbergen zijn huurbetalingen niet meer voldeed door ‘de financiële situatie’, zo schrijft Hatfield Philips. Aan Hatfield heeft Steigenberger onlangs bevestigd de jaarlijkse huur van 4,594 miljoen euro niet meer te kunnen voldoen. Dit huurcontract met Jerusalem loopt tot 2020.

De CMBS-lening liep op 18 januari dit jaar af. Vóór die dag eiste Hatfield onmiddellijke betaling van alle schulden door Jerusalem Economy. Er is echter nog niets betaald, concludeert Hatfield, zodat er een openstaande rekening resteert van 49,221 miljoen euro. Hatfield schrijft dat het Kurhaus voor 63,8 miljoen euro in de boeken staat en dat er binnenkort een herwaardering volgt. Uit een ander rapport van Deutsche Bank (DB) blijkt echter dat die herwaardering al in december 2012 heeft plaatsgevonden. In plaats van de taxatiewaarde van 63,8 miljoen euro van april 2011 is het vijfsterrenhotel met 255 kamers in december 2012 afgewaardeerd tot slechts 24 miljoen euro, aldus het CMBS Noticeboard van DB dat op 8 februari verscheen. Willen de obligatiehouders van de CMBS-lening nog iets van hun investering terugzien, moet Hatfield een verkoop (discounted pay off) van het Kurhaus onderzoeken, aldus DB.

In een reactie doet Kurhaus-exploitant Steigenberger Hotelgroep de berichten desalniettemin af als onzin. ‘Er is helemaal geen probleem. We hebben geen betalingsachterstand, want we voldoen keurig aan al onze betalingsverplichtingen. Ook de hotelexploitatie verloopt naar wens’, aldus Samantha Fulton, adjunct-directeur van het Steigenberger Kurhaus Hotel Den Haag. Gisterochtend concludeerde Ruud de Wit in zijn vastgoedblog Visie op vastgoed dat het Kurhaus op het randje van een faillissement balanceert. In zijn blog verhaalt de oud-hoofdredacteur van Vastgoedmarkt behalve over de financiële perikelen ook over de dubieuze rol van wijlen Willem Endstra en het vroegere ING Real Estate bij een eerdere (ver)koop van het Kurhaus: http://visieopvastgoed.wordpress.com

Reageer op dit artikel