nieuws

Kabinet en CDA nog niet eens over woningmarkt

Geen categorie

De Tweede Kamer zet morgen het debat voort over de plannen voor de woningmarkt. Minister Stef Blok (Wonen) ‘heeft geen grote bedragen in zijn achterzak’ om het conflict met het CDA over het woningmarktbeleid op te lossen. Blok zei dat vrijdag na de ministerraad. Vicepremier Lodewijk Asscher, die wegens afwezigheid van premier Mark Rutte de ministerraad voorzat, noemde de speelruimte ‘zeer beperkt’.

Kabinet en CDA nog niet eens over woningmarkt
Corporatiewoningen Voorburg

Het CDA dreigt in de Eerste Kamer de kabinetsplannen voor onder meer een verhuurderheffing van 2 miljard euro te blokkeren. De regeringsfracties VVD en PvdA hebben in de Senaat geen meerderheid en zijn daarom op het CDA aangewezen.

Het kabinet probeert de christendemocraten over de streep te trekken. Blok gaat ervan uit dat er een oplossing komt, maar waarschuwde dat de financiële situatie van het kabinet ’zorgelijk’ is en dat hij niet veel mogelijkheden heeft om aan de CDA-wensen tegemoet te komen. Het CDA wil dat het kabinet een bedrag van ongeveer 1 miljard uittrekt om te investeren in de woningmarkt. Die heeft zwaar te lijden onder de economische crisis.

Asscher zei ‘veel vertrouwen’ te hebben in de goede afloop. ‘Het is duidelijk dat het CDA niet staat te juichen, maar dat betekent niet dat we niet tot elkaar kunnen komen.’ Asscher ziet geen verband tussen de CDA-opstelling en het feit dat CDA-senator Elco Brinkman voorzitter is van belangenorganisatie Bouwend Nederland.

Het debat over de huurverhogingen werd donderdagavond afgebroken. De coalitie van VVD en PvdA zoekt sindsdien naarstig naar een oplossing voor de impasse rond de kabinetsplannen voor de woningmarkt. Als het debat dinsdag wordt voortgezet, is het nog mogelijk de deadlines te halen. De plannen voor de huurverhogingen moeten voor 1 maart door de Eerste Kamer zijn.

Reageer op dit artikel