nieuws

JLL ziet drie impulsen voor dynamiek op beleggingsmarkt

Geen categorie

Jones Lang LaSalle (JLL) en ABN AMRO zien drie belangrijke impulsen die in 2013 kunnen zorgen voor meer dynamiek op de Nederlandse beleggingsmarkt: nieuwe kopersgroepen die zich oriënteren op de Nederlandse markt, zogenoemde ‘debt funds’ die toetreden en nieuwe mogelijkheden voor Duitse fondsen.

JLL ziet drie impulsen voor dynamiek op beleggingsmarkt

Dit staat in het rapport ‘Dutch Capital Markets Outlook 2013, Regulation, Reinvention, Progression’ [PDF]. Het rapport geeft een beeld van de resultaten op de Nederlandse beleggingsmarkt in 2012 en de beleggingskansen voor de kantoren-, retail-, en woningenmarkt voor 2013.

Dré van Leeuwen is directeur Capital Markets bij Jones Lang LaSalle Nederland en laat weten: ‘Hoewel wij verwachten dat de beleggingsvolumes ook in 2013 op een laag niveau blijven, zien wij een aantal impulsen die de dynamiek op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt zeker positief zullen beïnvloeden. Het is de verwachting dat op korte termijn vooral Angelsaksische equity-partijen op zoek gaan naar value add en opportunistische beleggingskansen in Nederland. Daarnaast biedt het huidige bancaire financieringsvacuüm in Nederland kansen voor de toetreding van “debt funds” die wij momenteel zeer actief zien worden in Europa. Tenslotte zijn Duitse fondsen, onder invloed van nieuwe Duitse wetgeving, aan het innoveren. Hierdoor blijven zij een belangrijke factor op de Nederlandse beleggingsmarkt.’

Hij voorziet dat de veel gevreesde verkoop van vastgoed door gedwongen liquidatie zeer gefaseerd en over een periode van een aantal jaren plaats zal vinden. ‘Bovendien ontstaan er nieuwe Duitse fondsen die zeker interesse zullen hebben in de Nederlandse markt.’

Van Leeuwen zei over Angelsaksische equity-partijen die op zoek gaan naar value add en opportunistische beleggingskansen in Nederland: ‘De interesse van deze partijen gaat uit naar portefeuilles op goede locaties met leegstand of kortlopende huurcontracten waaraan zij waarde kunnen toevoegen. Ingrijpende gebouwrenovaties en agressieve verhuurmethoden worden daarbij niet geschuwd.’

Door de verwachte aanpassingen via Basel III en Solvency II wordt het in de toekomst vooral voor institutionele beleggers aantrekkelijker geld te steken in debt-funds, meent Van Leeuwen. ‘Verzekeringsmaatschappijen kunnen zo een substantieel aandeel in de financieringsmarkt krijgen. Voor pensioenfondsen zou toekomstige regelgeving in combinatie met het huidige lage rendement op staatsobligaties ook kunnen leiden tot meer allocatie richting vastgoedfinanciering en/of -fondsen.’

Reageer op dit artikel