nieuws

JLL: winkelhuren op A1-locaties dalen met 0,9 procent

Geen categorie

Winkelhuren op Nederlandse A1-locaties zijn in 2012 met gemiddeld 0,9 procent gedaald. In steden met meer dan 100.000 inwoners daalden de prijzen met 0,1 procent, in kleinere steden bedroeg de afname 1,6 procent.

JLL: winkelhuren op A1-locaties dalen met 0,9 procent

Dat meldt Jones Lang LaSalle (JLL). Het is het derde jaar op rij met een groot verschil tussen grote en kleinere steden in de vraag naar winkelruimte.

Tophuren van solitaire winkelpanden in grote winkelsteden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Haarlem – vertonen nog een lichte groei. In alle overige steden houdt de ontwikkeling van tophuurprijzen de inflatie niet of nauwelijks bij. Het topsegment waarop de grote internationale retailers zich richten wordt steeds kleiner, concludeert JLL. Over de hele linie lijdt de markt onder het lage consumentenvertrouwen en teruglopende bestedingen in het segment non-food.

De hoogste huren worden betaald op de Kalverstraat in Amsterdam (3.050 euro per vierkante meter per jaar). Daarna volgen het Beursplein in Rotterdam (1.800 euro), de Grote Staat in Maastricht (1.675 euro), de Lange Elisabethstraat in Utrecht (1.650 euro) en de Spuistraat in Den Haag (1.450 euro). De sterkste groei van tophuren was er in achtereenvolgens het Beursplein (Rotterdam), de Kalverstraat (Amsterdam), de Grote Houtstraat (Haarlem), de Oudegracht (Utrecht) en de Demer (Eindhoven).

In een aantal steden verschuiven de gebieden met de tophuren. In Rotterdam is het Beursplein de Lijnbaan voorbijgestreefd. De oostwaartse verschuiving van kernwinkelgebied in de Maasstad zal verder gaan door grootschalige ontwikkelingen als de Markthal en Forum Rotterdam, zo verwacht JLL. In Utrecht ontwikkelt de Oudegracht zich ten koste van de Lange Elisabethstraat.

Reageer op dit artikel