nieuws

JLL: ‘Tophuren Europese kantoorruimte blijven dalen’

Geen categorie

De tophuren voor kantoorruimte in Europa zijn voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gedaald. In het vierde kwartaal van 2012 werd een daling van 0,6 procent genoteerd, waardoor de index nu 1,5 procent lager staat dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de European Office Index van Jones Lang LaSalle.

JLL: ‘Tophuren Europese kantoorruimte blijven dalen’

De grootste dalingen werden geregistreerd in Moskou (-4,2 procent), Milaan (-3,8 procent) en Parijs (-3,1 procent). Daartegenover stonden stijgingen in Lyon (+5,6 procent), Düsseldorf (+4,0 procent) en München (+1,6 procent). In het vierde kwartaal van 2012 was de kantorensector goed voor 50 procent van de totale Europese vastgoedbeleggingsdynamiek: 23 miljard euro op een totaal van 46 miljard euro. Dit betekent een stijging van 73 procent ten opzichte van voorgaand kwartaal.

Sven Bertens, onderzoeker bij Jones Lang LaSalle Nederland: ‘De dynamiek onder beleggers in Europees kantorenvastgoed is in 2012 duidelijk toegenomen. Het totale volume bedroeg 65,7 miljard euro, ten opzichte van 53 miljard euro in 2011. Daarmee evenaart 2012 de beleggingsvolumes van 2004 en 2005 en is dit het hoogste beleggingsniveau sinds 2006/2007, toen de markten in de lift zaten vanwege de beschikbaarheid van financiering.’

In Nederland lag de situatie wel anders dan in Europa. Het totale beleggingsvolume op de kantorenmarkt daalde ten opzichte van 2011 (1,38 miljard euro) met circa 11 procent, oftewel een totaalvolume van circa 1,24 miljard euro. Bertens: ‘Opmerkelijk is dat slechts drie transacties op de kantorenmarkt bijna 60 procent van het totale beleggingsvolume bepaalden. Het ging daarbij om de verkoop van de High Tech Campus Eindhoven en kantoorgebouwen The Rock en Viñoly op de Amsterdamse Zuidas.’

Reageer op dit artikel