nieuws

‘Ierland gaat Anglo Irish Bank liquideren’

Geen categorie

De Ierse overheid is van plan de genationaliseerde Anglo Irish Bank te liquideren en advies- en accountantsbureau KPMG als uitvoerder van die liquidatie te benoemen. Dat meldden bronnen rond de zaak woensdag.

‘Ierland gaat Anglo Irish Bank liquideren’

De liquidatie moet volgens de ingewijden nog wel worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. De bezittingen van Anglo Irish zouden dan worden ondergebracht in de ‘bad bank’ die Ierland heeft opgezet om slechte bankleningen te beheren. Ook zal er een transactie met de Ierse centrale bank komen, waarbij onderpand dat werd gebruikt voor de redding van de bank zal worden omgeruild voor Ierse staatsleningen.

Anglo Irish Bank moest in 2008 door de Ierse overheid met 28 miljard euro worden gered, nadat de ineenstorting van de Ierse huizenmarkt de financiële sector aan de rand van de afgrond had gebracht. De bank verstrekte in de jaren voor de crisis op grote schaal kredieten aan de vastgoedsector en stond daarmee aan de basis van de zeepbel die op die markt ontstond.

Reageer op dit artikel