nieuws

‘Hypotheekrente 1 procent hoger dan elders’

Geen categorie

De hypotheekrente ligt in Nederland grofweg 1 procentpunt hoger dan in de ons omringende landen. Dat blijkt volgens het Centraal Planbureau (CPB) uit statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB). Het CPB deed onderzoek op verzoek van minister Stef Blok (Wonen).

Een verklaring die het CPB opperde voor de hogere rentes, is dat sinds het vertrek van buitenlandse banken de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt is afgenomen. Minister Blok pleitte recentelijk dan ook voor meer buitenlandse banken op de Nederlandse hypotheekmarkt. De Tweede Kamer wil dat het kabinet voor de zomer met plannen komt om de concurrentie in de Nederlandse bankensector te vergroten.

Een andere verklaring die het CPB geeft voor de hogere rentes, is dat de risico’s voor banken zijn toegenomen door dalende huizenprijzen en een tegenvallende economie. De dalende huizenprijzen zouden volgens het CPB de oorzaak zijn van iets minder dan de helft van de dalende consumptie in de periode 2008-2012. De (reële) huizenprijzen zakten sinds 2008 met ongeveer 20 procent. Huizen werden ook goedkoper doordat het reëel beschikbare inkomen daalde en het aantal huizen licht groeide. Daarnaast droeg de onzekerheid over maatregelen op de woningmarkt bij aan de prijsdaling. De huizenprijzen zouden 5 procent hoger liggen dan nu als de Nederlandse hypotheekrente op het lagere EU-gemiddelde zou liggen.

Reageer op dit artikel