nieuws

Hypotheekafspraak starters uit koker van bank

Geen categorie

De afspraken die de coalitie vorige week met drie oppositiepartijen maakte, om het voor starters makkelijker te maken om een hypotheek af te sluiten, komen uit de koker van de bankenwereld. Onder andere ING heeft meegedacht over de aanpassingen.

Hypotheekafspraak starters uit koker van bank

Een woordvoerder van het ministerie van Wonen bevestigde vrijdagochtend berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad. ING zou het ministerie van Financiën hebben benaderd met de plannen. Ook Tweede Kamerlid Wouter Koolmees van D66 heeft tegen de krant gezegd dat ‘een grootbank bij Financiën had gevraagd of deze constructie mogelijk was.’ Een woordvoerder van het ministerie ontkent echter ‘ten stelligste’ dat ING het plan bij Financiën heeft ingestoken.

Het kabinet kwam dinsdag met D66, ChristenUnie en SGP overeen dat huizenkopers voortaan de mogelijkheid krijgen om maar de helft van hun hypotheek af te lossen. Dat gebeurt via een constructie waarbij naast de annuïtaire hypotheek een tweede lening wordt afgesloten die niet hoeft te worden afgelost. Daardoor lopen mensen wel hypotheekrenteaftrek mis, maar wordt het voor starters makkelijker om een huis te kopen.

ING ontkent betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het woonakkoord. ‘Wij hebben wel regelmatig contact met de politiek en toezichthouders, maar ons is hierover niet om advies gevraagd’, zegt een woordvoerder van de bank. Volgens hem wacht ING nog steeds op meer details van de overheid. ‘Wij weten evenveel als via de media naar buiten is gebracht. We kunnen dan ook nog niet zeggen wat we van de plannen vinden.’

Reageer op dit artikel