nieuws

Greenlease Menukaart springplank voor verduurzaming

Geen categorie

Platform Duurzame Huisvesting (PDH), VGM NL en Jones Lang LaSalle hebben gisteren de Greenlease Menukaart gelanceerd. Dat is een online tool voor eigenaren en huurders van vastgoed om hen te helpen hun duurzaamheidambities vast te leggen in concrete huurbepalingen.

Greenlease Menukaart springplank voor verduurzaming

De Greenlease Menukaart is als eerste aangeboden aan de Vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Met behulp van de Greenlease Menukaart kunnen partijen de handen ineen slaan door verplichtingen, eisen en wensen op het gebied van duurzaamheid eenduidig vast te leggen in de huurovereenkomst.

Eigenaren en huurders krijgen bij verduurzaming van vastgoed vaak te maken met het ‘split-incentive-dilemma’. De eigenaar betaalt voor het verduurzamen van een gebouw, terwijl de huurder profiteert van de voordelen, zoals een lagere energierekening. Dit blijkt nog vaak een obstakel voor eigenaren om vérgaande duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Met de Greenlease Menukaart kunnen afspraken worden gemaakt om kosten en opbrengsten eerlijker te verdelen.

Met het duurzaam beheren en gebruiken van een gebouw kan al tijdens de looptijd van de huurovereenkomst worden begonnen. Via een allonge (aanhangsel) op het huurcontract kunnen eigenaar en huurder direct met verduurzaming beginnen of nieuwe tussentijds gemaakte afspraken vastleggen. Op die manier is het mogelijk gedurende de gehele of resterende looptijd van de huurovereenkomst actief te zijn op het gebied van duurzaamheid en snel en flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Aart Hordijk, directeur van ROZ, nam de Greenlease Menukaart in ontvangst. Hierbij heeft hij toegezegd deze op te nemen als vaste bijlage bij de standaardhuurovereenkomsten van ROZ, die door het grootste deel van de markt worden gebruikt.

Reageer op dit artikel