nieuws

‘Geen lage energierekening voor winkels met label A’

Geen categorie

Tweederde van het Nederlandse winkelvastgoed heeft een energielabel A. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het energielabel in de praktijk weinig zegt over het werkelijke verbruik.

‘Geen lage energierekening voor winkels met label A’

In opdracht van diverse institutionele vastgoedbeleggers bracht Search Ingenieursbureau de energieprestatie van 3.000 winkelpanden in kaart. Ondanks de goede labels, is het besparingspotentieel van het Nederlandse winkelvastgoed groter dan 1 miljard kilowattuur per jaar, ontdekte ze. In 2011 en 2012 labelde het ingenieursbureau de vastgoedportefeuilles, in totaal ruim 1 miljoen vierkante meter winkeloppervlak, aan de hand van een EnergiePrestatieAdvies (EPA). Een analyse van deze data laat zien dat 65 procent van het onderzochte winkelvastgoed een energielabel A of beter heeft. Toch blijkt een beter energielabel niet per se gekoppeld aan een lager energiegebruik.

‘Bij de winkels met een A++label is het gemiddelde jaarlijkse gebruik echt beduidend lager dan bij de andere winkels’, legt Michel Baars, bedrijfsdirecteur van Search Ingenieursbureau, uit. ‘De verschillen tussen A+, A, B, C en het D-label zijn echter niet groot. Het komt zelfs regelmatig voor dat een winkel met een label C per jaar minder energie verbruikt dan een winkel met een A-label.’

Reageer op dit artikel