nieuws

Fitch verlaagt ook vooruitzichten banken

Geen categorie

Fitch handhaaft zijn ratings voor ING, ABN Amro en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), maar verlaagt de vooruitzichten van stabiel naar negatief. Dat maakte de kredietbeoordelaar gisteren bekend.

De wijziging volgt op de dinsdag (5 februari) naar beneden bijgestelde vooruitzichten voor de Nederlandse economie, aangezien de drie genoemde banken geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van de staat. Fitch is onder meer pessimistischer over de huizenmarkt. Waar het bureau eerder een daling van de prijzen van in totaal 18 procent voorspelde, gaat het inmiddels uit van een daling met 25 procent. Dat zal zwaar blijven wegen op het consumentenvertrouwen en de bestedingen door huishoudens. De nationalisatie van SNS Reaal vorige week heeft de problemen waarmee de bankensector kampt volgens Fitch nog maar eens onderstreept. ‘Drie van de vier grote banken hebben sinds 2008 financiële moeilijkheden gehad en hebben externe hulp nodig gehad.’

ING heeft bij Fitch een A-rating, ING Bank en ABN Amro een A+ en BNG een AAA-rating. Fitch denkt dat de bereidheid van de Nederlandse staat om de zogenoemde systeembanken te steunen momenteel nog steeds groot is, gezien de aanhoudende crisis in de eurozone en de turbulentie op de financiële markten. ‘Er is echter een duidelijke politieke intentie binnen de Europese Unie om uiteindelijk de impliciete staatssteun aan banken te verminderen’, aldus de kredietbeoordelaar. Hierdoor verslechteren de vooruitzichten voor banken op de middellange termijn.

Reageer op dit artikel