nieuws

E-commerce redt logistiek vastgoed

Geen categorie

E-commerce redt de Europese logistieke vastgoedsector. Dat valt op te maken uit een jaaroverzicht van Goodman.

E-commerce redt logistiek vastgoed

Op Europees niveau verhuurde Goodman een kwart van de in 2012 afgeronde projecten aan e-commerceklanten. Vooral in Duitsland is dit het geval, stelt de logistieke vastgoedgroep uit Australië. In Nederland profiteert de regio Venlo hiervan, dankzij zijn strategische ligging.

Op dit moment doen verschillende adviesbureaus studies naar de consequenties van internet voor de logistieke vastgoedsector. Maar nu al blijkt internet een positief effect te hebben op de sector, waar de overige vastgoedmarkt in mineur is, aldus Goodman. Zo verhuurde Goodman vorig jaar onder meer twee logistieke centra van ieder 110.000 m2 voor e-commerceretailer Amazon in Duitsland.

Momenteel ontwikkelt Goodman een logistiek centrum van 78.000 m2 voor online kledingwinkel Zalando in Mönchengladbach in Noordrijn-Westfalen. Dit is naast de eerste locatie van 120.000 m2 in Erfurt al het tweede distributiecentrum voor deze relatief jonge internetshop. De afgelopen jaren realiseerde Goodman al meer dan 1 miljoen vierkante meters voor Amazon. In heel Europa leverde het Australische bedrijf in 2012 ruim 820.000 m2 aan nieuwe ontwikkelingsprojecten op.

In Nederland ging om het bijna 20.000 m2 aan logistiek vastgoed: een distributiecentrum van 10.000 m2 voor DSV en 10.000 m2 voor UPS, beide in Venlo. De regio slaagt er volgens Goodman steeds beter in zijn strategische positie tussen de luchthavens Düsseldorf en Schiphol en havens van Rotterdam en Antwerpen te benutten. ’Ondanks de financiële crisis, zijn we er in geslaagd om in de afgelopen vijf jaar meer dan 120.000 vierkante meter aan magazijnruimte te bouwen op Venlo Trade Park Noord’, aldus Ruud Weijmans, country manager Nederland bij Goodman. Goodman laat weten op korte termijn de activiteiten uit te breiden naar de Scandinavische regio. Momenteel beheert de groep in continentaal Europa 4 miljoen vierkante meter aan logistieke activa, met een bezettingsgraad van 98 procent.

Reageer op dit artikel