nieuws

De Karel Doorman wint Nederlandse Bouwprijs

Geen categorie

Het appartementenblok De Karel Doorman van Royal HaskoningDHV/Ibelings Van Tilburg architecten aan het Binnenwegplein in Rotterdam heeft de publieksprijs van De Nederlandse Bouwprijs gewonnen. De jury noemt de herontwikkeling van het voormalige winkelpand Ter Meulen een prachtig voorbeeld van binnenstedelijke verdichting. Door de innovatieve aanpak is veel op grondstoffen bespaard.

De Karel Doorman wint Nederlandse Bouwprijs

Het uit 1949 stammende winkelpand aan het Binnenwegplein is op een bijzondere wijze herontwikkeld. Het gebouw van 11.500 m2 is in zijn oorspronkelijke kracht hersteld, zowel esthetisch als functioneel. Een zestienlaags appartementenblok met 117 appartementen is bovenop de bestaande constructie toegevoegd. Deze vorm van herontwikkeling is mogelijk door verborgen draagkracht van bestaand vastgoed te combineren met een ultralichte bouwmethode. De Karel Doorman demonstreert volgens de jury dat innovatie en duurzaamheid in de bouw economisch haalbaar zijn, ook in moeilijke tijden.

De Karel Doorman is ook genomineerd voor de Vernufteling 2013. Het complex is eigendom van De Wilgen Vastgoed uit Rotterdam. De Nederlandse Bouwprijzen werden op 6 februari in Utrecht uitgereikt tijdens het Gala voor de Nederlandse Bouw. De jury heeft in totaal 137 inzendingen beoordeeld in vier categorieën. De jury heeft hieruit elf inzendingen genomineerd. In elke categorie wordt De Nederlandse Bouwprijs uitgereikt.

Reageer op dit artikel