nieuws

Capital Value: nieuwe woningnood in Nederland

Geen categorie

Het woningtekort stijgt tot het jaar 2020 naar 300.000 – ofwel 4 procent van de bestaande voorraad – bij aanhoudende daling van de bouwproductie en groei van het aantal huishoudens. De grootste woningnood sinds de jaren vijftig en zestig zal het meest voelbaar zijn in de Randstad, vooral in de regio’s Utrecht (7,4 procent), Groot-Amsterdam (6,5 procent), Delft en Westland (6,0 procent) en Haaglanden (5,3 procent).

Dat concludeert Capital Value op basis van onderzoek onder 150 corporaties en de vijftig grootste woningbeleggers van Nederland en aanvullende research van ABN Amro en ABF Research.

Beleggers hebben ongeveer 2 miljard euro beschikbaar voor de aankoop van nieuwe huurwoningen, tweemaal zo veel als in 2012. Ze hebben grote belangstelling voor corporatiebezit en kunnen vaak armlastige sociale huisvesters ondersteunen bij hun investeringen. Institutionele beleggers willen ongeveer 1 miljard euro investeren en hebben daarbij een voorkeur voor nieuwbouw. Particuliere beleggers willen mogelijk 900 miljoen tot 1 miljard euro investeren, vooral in bestaande huurwoningen. ‘Huurwoningen in het middeldure segment (665-850 euro per maand) zijn favoriet gezien de stijgende vraag in dit segment. Wel wordt de betaalbaarheid volgens de beleggers steeds belangrijker bij de beoordeling van nieuwe projecten’, aldus Marijn Snijders, directeur van Capital Value.

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de particuliere beleggers en 50 procent van de institutionele beleggers interesse hebben in de verwerving van corporatiewoningen, aldus de vastgoedaviseur. Kees van Harten, directeur Capital Value: ‘Dit betekent dat een aanzienlijk deel van het totale investeringsvolume beschikbaar is voor de verwerving van corporatiewoningen. Een groeiend aantal corporaties (54 procent) geeft in het onderzoek aan complexgewijs huurwoningen te willen verkopen door de verslechterde financiële situatie. Huurverhogingen en individuele verkoop zijn niet meer toereikend. Beleggers kunnen corporaties dus helpen om nieuwe investeringen mogelijk te maken.’

Van de ondervraagde corporaties geeft 64 procent aan dat versoepeling van de regels noodzakelijk is om gereguleerde complexgewijze verkoop mogelijk te maken. De huidige voorwaarden zijn niet marktconform. Dit wordt bevestigd door een groot deel van de ondervraagde beleggers, aldus Capital Value.

Reageer op dit artikel