nieuws

Buck Groenhof gearresteerd

Geen categorie

Justitie heeft gisteren voormalig directielid Buck Groenhof van SNS Property Finance gearresteerd op verdenking van onder meer oplichting en witwassen. Dat bevestigt zijn advocaat Jerry Hoff aan NRC. Ook Groenhofs voormalige assistente bij de bank en verzekeraar is opgepakt en zit vast.

Groenhof wordt dezer dagen verhoord en nog tot zeker eind deze week vastgehouden. Ook heeft justitie zijn huis doorzocht. Het voormalig directielid zou onder meer te hoge declaraties hebben ingediend. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) doet al enige tijd onderzoek naar de vastgoedactiviteiten van SNS Reaal. Het onderzoek zou zich richten op klanten, medewerkers en voormalige medewerkers. Ook liet de bank de afgelopen jaren zelf veertien vastgoedprojecten doorlichten. In al deze door de bank gefinancierde vastgoedprojecten bleek sprake van misstanden, variërend van ernstige nalatigheid tot fraude.

Groenhof werd in 2009 aangesteld om de verliesgevende vastgoedactiviteiten van Property Finance af te bouwen – het dochterbedrijf van bank en verzekeraar SNS Reaal dat vastgoed financierde. Door de grote verliezen op het vastgoed, raakte het gehele bedrijf in de problemen. Twee weken geleden zag minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zich genoodzaakt om de bank te nationaliseren.

SNS Reaal deed afgelopen vrijdag aangifte tegen haar voormalig directeur. Volgens een woordvoerder van SNS Reaal zijn ‘de voorlopige uitkomsten van een intern onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling’ voor de bank de aanleiding geweest voor de aangifte. Bronnen melden dat de bank eind vorig jaar een intern onderzoek startte. SNS Reaal zette maandag nog eens vier medewerkers van de vastgoeddochter op non-actief vanwege vermoedens van belangenverstrengeling. Het gaat eveneens om enkele naaste medewerkers van Groenhof.

Reageer op dit artikel