nieuws

Blok wil buitenlandse banken op hypotheekmarkt

Geen categorie

Er moet meer concurrentie komen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Omdat die er tussen de Nederlandse aanbieders onderling onvoldoende is, zouden buitenlandse banken terug moeten keren op de Nederlandse hypotheekmarkt. Minister Stef Blok (Wonen) zegt dat in een interview in Elsevier.

Blok wil buitenlandse banken op hypotheekmarkt

De concurrentie op de Nederlandse markt wordt bemoeilijkt doordat ING en ABN Amro niet voluit mogen gaan in de concurrentie met marktleider Rabobank. ING omdat het nog niet alle staatssteun heeft terugbetaald en ABN Amro omdat het volledig in handen is van de staat.

‘Er zijn weinig aanbieders. We weten allemaal wat er is gebeurd op de bankenmarkt. Ik zou veel liever een situatie hebben waarin er veel meer concurrentie was’, zegt Blok in Elsevier. Hij hoopt daarom op de terugkeer van buitenlandse hypotheekaanbieders. ‘Het enige wat ik kan doen is omstandigheden creëren waaronder ze willen terugkomen. Door aflossen verplicht te stellen. Dat kennen ze van thuis. Buitenlandse banken kijken echt met verbazing naar Nederlandse hypotheken die groter mochten zijn dan de waarde van het huis en aflossingsvrij werden verstrekt.’

Het kabinet heeft recent al maatregelen genomen op de hypotheekmarkt. Zo is het sinds 1 januari verplicht om nieuwe hypotheken in stapjes helemaal af te lossen om nog hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen.

> Nieuwsstelling: NMa moet opnieuw naar hypotheekmarkt kijken

Reageer op dit artikel