nieuws

Blok onderzoekt lagere huur bij lager inkomen

Geen categorie

Minister Blok (Wonen) gaat onderzoeken of het mogelijk is om huren te verlagen als bewoners in inkomen teruggaan. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de huurprijzen.

PvdA, SP, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie willen graag dat mensen die in een sociale huurwoning wonen minder huur betalen als ze hun inkomen daalt. Daar zitten volgens Blok nogal wat haken en ogen aan. Zo is er volgens hem sprake van financiële risico’s voor woningcorporaties, omdat die niet zeker weten hoeveel huur ze binnen krijgen. Dat zorgt er weer voor dat corporaties misschien minder durven te investeren.

In de plannen van Blok staat dat mensen met een hoger inkomen meer gaan betalen voor hun sociale huurwoning. Op die manier wil hij scheefwonen tegengaan. Het wetsvoorstel daartoe wordt donderdag in de Tweede Kamer behandeld. De huurverhoging moet mensen verleiden om een woning te kopen en zo door te stromen. Volgens een deel van de Kamer is het niet reëel om wel een huurverhoging mogelijk te maken, maar geen huurverlaging.

Eerder werd bekend dat Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en zijn collega Stef Blok overleggen over aanpassingen in de kabinetsplannen. Dat is nodig omdat het CDA dreigt deze in de Eerste Kamer te blokkeren. Daarbij is haast geboden, omdat de Senaat volgende week met Blok debatteert. De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Senaat geen meerderheid.

Raymond Knops van het CDA in de Tweede Kamer zei donderdag dat de plannen een ‘heel gevaarlijke bezigheid’ zijn zolang ‘er geen tegenverhaal komt’. Hij wilde niet vooruitlopen op wat er zou kunnen gebeuren, maar zag nog geen beweging. Knops zei wel dat de Eerste Kamer eigen afwegingen maakt. ‘Mijn perspectief gaat niet veel verder dan deze zaal.’

Reageer op dit artikel