nieuws

‘Alles gedaan om onteigening SNS af te wenden’

Geen categorie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft alles gedaan om nationalisatie van SNS Reaal te voorkomen, maar er was geen andere weg. Dat stelde landsadvocaat Eric Daalder vrijdag bij de Raad van State.

‘Alles gedaan om onteigening SNS af te wenden’

Daalder nam afstand van het beeld dat het ministerie en De Nederlandsche Bank (DNB) over een nacht ijs zijn gegaan. Hij ging ook in op de kritiek die de advocaten van honderden gedupeerden eerder op de dag uitten, op een onderzoeksrapport van adviesbureau Cushman & Wakefield over de omvang van de vastgoedproblemen bij SNS. De landsadvocaat bestreed het beeld dat ‘een rapportje uit de la is getrokken’ om de onteigening te rechtvaardigen. Het onderzoek naar de waardering van de vastgoedportefeuille van SNS was bovendien ‘maar één van de elementen’ die tot het onteigeningsbesluit hebben geleid, aldus Daalder.

Spaarders namen in de tweede helft van januari in zo’n hoog tempo geld weg bij SNS Reaal, dat zonder overheidsingrijpen de kas mogelijk medio februari leeg was geweest, zei Daalder. Veel beleggers die bezwaar hebben gemaakt tegen de nationalisatie van SNS, plaatsten vraagtekens bij de uitstroom van spaargeld bij de bank en verzekeraar. Die zou mogelijk zijn overdreven. Daalder verzekerde evenwel dat de al eerder gemelde uitstroom van 2,5 miljard euro in twee weken tijd, het nettobedrag was. ‘Gemiddeld komt dit neer op 123 miljoen euro per dag.’ SNS had eind januari nog circa 4,5 miljard euro in kas, en dat was volgens de landsadvocaat als de uitstroom in hetzelfde tempo zou zijn doorgegaan medio februari op geweest.

Bij beleggers leeft volgens Daalder kennelijk het misverstand dat de Staat een verplichting heeft om noodlijdende banken overeind te houden. ‘Een dergelijke verplichting bestaat niet’, zei hij. Alleen als de stabiliteit van het financiële stelsel ernstig gevaar loopt, kan de overheid besluiten in te grijpen bij een bank. Het doel van zo’n interventie is niet om aandeelhouders of schuldeisers te beschermen, zei Daalder verder. Beleggers nemen risico en dat is voor eigen rekening. ‘De Staat is geen verzekeraar van beleggingsrisico’s. En toch komt de kern van het betoog van veel appellanten daar op neer.’

Reageer op dit artikel