nieuws

Akkoord over steun voor bouwsector

Geen categorie

Er komen extra maatregelen om de bouwsector te stimuleren. Dat hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA dinsdagavond (12 februari) afgesproken met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.

In een overleg met premier Mark Rutte en de ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) werden zij het eens over een aanpassing van de woningmarktplannen uit het regeerakkoord. Wat er precies is afgesproken is nog onduidelijk. De partijen willen de afspraken vandaag eerst aan hun fractie voorleggen. Daarna komt er een persconferentie.

Volgens Rutte heeft het bereikte akkoord ‘een beperkt effect voor de schatkist’. Hij wilde niet zeggen om welk bedrag het gaat. Volgens ingewijden betreft het enkele honderden miljoenen euro’s. Rutte zei dat pas volgende maand wordt bekeken of hierdoor extra bezuinigingen nodig zijn. De gemaakte afspraken pakken positief uit voor zowel de huur- als de koopmarkt, zeiden alle betrokkenen na afloop van het urenlange beraad. Ze wilden niet in details treden.

Het kabinet was genoodzaakt met de oppositie te praten over zijn woningmarktplannen, want die dreigden in de Eerste Kamer te sneuvelen. VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid. Aanvankelijk overlegde het kabinet met het CDA, maar die partij haakte maandag af. D66, ChristenUnie en SGP stonden toen al in de startblokken om aan te schuiven bij Blok en Dijsselbloem.

Rutte wees er afgelopen donderdag op dat het kabinet wel genoodzaakt is naar een breed draagvlak te zoeken in de Senaat, omdat het daar een minderheidskabinet is. Hij noemde het ‘logisch’ dat dit gebeurt.

In het regeerakkoord is onder meer afgesproken dat de huren fors omhoog gaan en dat de corporaties een verhuurderheffing van 2 miljard euro moeten gaan betalen. Ook zouden de hypotheekregels strenger worden. Het ziet ernaar uit dat op deze drie terreinen enig gas wordt teruggenomen. De huurverhogingen zouden wat worden beperkt en de corporaties hoeven minder af te dragen aan de schatkist. Ook lijken huizenkopers niet hun hele hypotheek te hoeven aflossen, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Het is de tweede keer dat het regeerakkoord wordt aangepast. Kort na de presentatie ervan moest het plan om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken onder druk van de VVD worden geschrapt.

Reageer op dit artikel