nieuws

Transactievolume beleggingsvastgoed daalt 9 procent

Geen categorie

Het totale beleggingsvolume in direct Nederlands vastgoed is vorig jaar gedaald met 9 procent. Dit blijkt uit de definitieve cijfers die Vastgoedmarkt over 2012 heeft samengesteld.

Er werden transacties gemeld tot in totaal 4.600 miljoen euro tegen 5.050 miljoen euro in 2010. De daling komt vooral voor rekening van het commercieel onroerend goed (kantoren, winkels, bedrijfsruimten en dergelijke). Daar ging het om 3.350 miljoen euro tegen 3.700 miljoen euro in het voorgaande jaar. De woningbeleggingen daalden in geringere mate en wel van 1.350 miljoen euro tot 1.250 miljoen euro.

Bij het commercieel vastgoed contracteerden Nederlandse institutionele beleggers meer dan in voorgaande jaren maar al dan niet beursgenoteerde vastgoedfondsen minder. Dat gold ook voor Nederlandse particuliere beleggers en voor de buitenlanders. De sector woningbeleggingen, waarbij de corporaties buiten beschouwing blijven, werd opnieuw sterk gedomineerd door de instituten; op grote afstand gevolgd door particuliere beleggers en voor het eerst sinds decennia ook buitenlandse.

De beleggingsmarkt zal volgens Vastgoedmarkt ook dit jaar waarschijnlijk geen herstel te zien geven. Prijzen staan, mede door een ruim aanbod aan kantoren, onder druk. De financierbaarheid – en dat geldt vooral voor niet-institutionele beleggers – blijft problematisch zeker als het niet om echte topobjecten gaat. De voortdurende zwakke stemming op de koopwoningmarkt heeft een negatieve invloed op uitpondprojecten van beleggers (en corporaties). Dat vermindert de doorstromingsmogelijkheden in de portefeuilles.

Door de zich ook in de afgelopen tijd opeen stapelende hoeveelheid negatief nieuws lijkt intussen in een aantal media, maar ook daarbuiten, de mening te overheersen dat de gehele sector met grote argwaan moet worden bejegend. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat de bij deze negatieve publiciteit betrokken partijen slechts een klein deel representeren van de totale markt.

Meer informatie in Vastgoedmarkt van januari 2013, die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel