nieuws

Guillaume Poitrinal treedt terug als CEO Unibail-Rodamco

Geen categorie

De Fransman Guillaume Poitrinal treedt op 25 april terug als CEO van Unibail-Rodamco. De uiterst succesvolle topman wordt opgevolgd door COO Christophe Cuvillier, die twee jaar geleden door hem als kroonprins werd binnengehaald. Jean-Marie Tritant, managing director Retail en Offices France, wordt dan COO.

Guillaume Poitrinal treedt terug als CEO Unibail-Rodamco

Dat heeft het bedrijf gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt. Unibail-Rodamco is met een portefeuille van bijna 30 miljard euro veruit het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds van Europa. Het sterk op dominante winkelcentra gerichte bedrijf, actief in twaalf Europese landen, ontstond in 2007 uit een fusie van het Franse Unibail en het Nederlandse vastgoedfonds Rodamco Europe. Poitrinal werd op 28 april 2005 benoemd tot CEO van Unibail. Hij was toen 37 jaar. Na de fusie ging hij als hoogste baas van Unibail-Rodamco verder.

In het begin benadrukte de Fransman voortdurend de gelijkwaardigheid van de fusiepartners – Poitrinal zou zelfs in Amsterdam gaan wonen en zijn kinderen hier naar school sturen en zelf Nederlands leren – maar van al die beloften kwam niets terecht. Gaandeweg werd het internationale hoofdkantoor in het WTC Schiphol steeds verder uitgekleed in het voordeel van het hoofdkantoor in Parijs. Het bestuur van de Amsterdamse beurs wilde om die reden het fonds op een gegeven moment uit de AEX halen, maar zwichtte onder het dreigement dat het fonds dan zou verdwijnen van het Damrak. Alleen de financiële afdeling zit nu nog grotendeels in Nederland. Ook de Nederlandse vastgoedportefeuille werd sterk ingekrompen: de meeste objecten bleken te klein voor de aangescherpte strategie.

Maar afgezien van dit gekwetste oranjegevoel – dat uiteraard alleen in Nederland speelt – geldt Poitrinal als een uiterst bekwaam bestuurder, waaraan het bedrijf veel te danken heeft. Onder zijn leiding groeide Unibail-Rodamco uit tot het twee na grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijf van de wereld. Analisten dragen het bedrijf op handen vanwege de steeds weer verrassend mooie cijfers. Ook gisteren presenteerde Poitrinal prachtige resultaten. Wat hij na zijn terugtreden gaat doen, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel