nieuws

Brinkman: bouwkavels gemeenten veel te duur

Geen categorie

Gemeenten zouden de prijzen voor bouwkavels flink moeten verlagen om een impuls aan de woningmarkt te geven. Dat zegt Elco Brinkman, de scheidend voorzitter van Bouwend Nederland, dinsdag 29 januari in een interview met Nu.nl. ‘Dat kan wel 10 procent goedkoper.’

Brinkman: bouwkavels gemeenten veel te duur

Volgens hem heeft de eerdere verlaging van de overdrachtsbelasting een permanente impuls aan de woningmarkt gegeven. ‘Als gemeenten hun grondprijzen verlagen, kan dit eenzelfde effect opleveren. Gemeenten krijgen toch niet meer de prijs die ze voor de kavels wilden halen’, aldus Brinkman.

Volgens hem zijn de grondprijzen in Nederland in de tien jaar voor de crisis (voor 2008) tot wel 250 procent gestegen. ‘De cao-lonen en materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren met 50 procent gestegen, maar de grondprijzen met 250 procent. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de totale prijs voor een woningkoper. Dat is niet proportioneel’, stelt Brinkman.

>> Nieuwsstelling 22 augustus 2012: grondprijzen moeten zeker 30 procent omlaag

Reageer op dit artikel