nieuws

‘Woningprijzen gaan sneller stijgen dan inflatie’

Geen categorie

Het regeerakkoord over de woningmarkt legt het fundament voor herstel op termijn. Dat concludeert Syntrus Achmea Real Estate & Finance, de grootste belegger in huurwoningen in Nederland. Op korte termijn gaat het nog slechter, maar daarna kan herstel volgen, voorziet Syntrus Achmea.

‘Woningprijzen gaan sneller stijgen dan inflatie’

‘De verminderde betaalbaarheid van koopwoningen als gevolg van de beperking van de hypotheekrenteaftrek zal een negatieve impact hebben op de woningprijzen en het aantal transacties. Maar een deel van het effect van het beperken van de hypotheekrenteaftrek is al ingeprijsd. Na een korte periode waarin het prijsniveau zich zal moeten zetten, verwachten we herstel, analoog aan de ontwikkelingen op de Amerikaanse woningmarkt.’

Dat herstel zou weleens snel kunnen gaan, denkt de institutionele belegger. ‘Gezien de groei van het aantal huishoudens en de nu sterk achterblijvende woningproductie, denken we dat de woningprijzen op termijn weer sneller zullen stijgen dan de inflatie.’ Dat is ook goed nieuws voor de huurwoningenmarkt en de pensioenfondsen die daarin investeren. ‘Met een herstel van de woningprijzen komt ook het einde in zicht van de waardedaling van de huurwoningen. Daarbij stimuleren de extra huurverhogingen voor scheefwoners een verhuisbeweging naar huurwoningen in het geliberaliseerde segment. Dit is positief voor institutionele beleggers die klaar staan om meer in de woningmarkt te investeren.’

Syntrus Achmea hoopt op de introductie van verregaande marktwerking in dit deel van de woningmarkt. ‘Om het voor pensioenfondsen nog aantrekkelijker te maken om in de woningmarkt te investeren, is Syntrus Achmea wel voorstander van een volledige vrijstelling van de verhuurderheffing voor beleggers. Dat woningcorporaties zich alleen nog mogen richten op sociale huurwoningen is ook bevorderlijk voor meer marktwerking in de huursector. Syntrus Achmea ziet voor zichzelf een rol weggelegd om samen met woningcorporaties de woonkwaliteit in de wijken te verbeteren. ‘De productie van meer en kwalitatief betere huurwoningen in het geliberaliseerde segment moet hieraan bijdragen.’

> Nieuwsstelling

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels