nieuws

Huren vrije sector flink hoger

Geen categorie

Voor het eerst sinds twee jaar zijn de huurprijzen weer gestegen. De prijzen van huurwoningen in de vrije sector stegen in het vierde kwartaal van 2011 met 4,2 procent vergeleken met het derde kwartaal. Dat concludeert Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland.

Huren vrije sector flink hoger

Volgens het webbedrijf is de prijsstijging een gevolg van een duidelijke verschuiving in de verhouding tussen vraag en aanbod. Huren in de vrije sector wint duidelijk aan populariteit en is voor steeds meer mensen het overwegen waard. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in het vierde kwartaal van 2011 bedroeg 12,70 euro per maand. De traditionele verhouding tussen de mensen die een huis willen kopen en de mensen die liever huren is aan het veranderen. In het vierde kwartaal werd huren populairder. Een huis kopen raakte minder in trek.

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius.nl, is er een kentering waarneembaar in de mentaliteit van de Nederlandse bevolking. De Groot: ‘De niet aflatende negatieve berichtgeving over de woningmarkt heeft een sterke invloed op de consument in de afweging wel of niet kopen.’ Volgens De Groot is het goede nieuws dat de ergste pijn in de huurmarkt lijkt te zijn geleden. In de koopmarkt ligt dit minder in de lijn der verwachting, NVM voorziet een verdere daling van de woningprijs.

In de vier grote steden stegen de huurprijzen vergeleken met het vierde kwartaal in 2010. Utrecht is de koploper met een stijging van maar liefst +10,7 procent, gevolgd door Amsterdam met +10,1 procent en Rotterdam met +7,2 procent. In Den Haag stegen de huurprijzen met 1,1 procent.

De provincie Noord-Holland is de duurste provincie om een woning te huren in het hogere segment. De goedkoopste provincie is Drenthe. De regionale verschillen zijn groot. De huurprijzen in Flevoland stegen in 2011 met 7,7 procent en was daarmee de grootste stijger. Gevolgd door Utrecht (+5,8 procent) en Noord-Holland (+4,7 procent). Alleen in Noord-Brabant (-1,6 procent) en Friesland (-1,4 procent) daalden de huurprijzen vergeleken met het voorgaande jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels