nieuws

Olympische Spelen 2028 in Amsterdam of Rotterdam

Geen categorie

De Olympische Spelen van 2028 kunnen zowel rond Amsterdam als rond Rotterdam worden georganiseerd. Andere varianten, zoals Randstadspelen, hebben niet de voorkeur. Over de kosten en baten valt nog slechts een indicatie te geven. Dit blijkt uit onderzoeken die het kabinet heeft laten uitvoeren. De ministers Edith Schippers (VWS) en Melanie Schultz van Haegen (IenM) boden die aan de Tweede Kamer aan.

Olympische Spelen 2028 in Amsterdam of Rotterdam

Het besluit om de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen, wordt in 2016 genomen door de kandidaatstad, NOC*NSF en het volgende kabinet. Tot dat moment wordt kennis en informatie verzameld om een optimale afweging te kunnen maken. Onderdeel daarvan zijn de gisteren gepubliceerde studie naar de Olympische Hoofdstructuur (OHS) en de verkenning naar de maatschappelijke kosten en baten (VMKB).

Uit de studies blijkt dat de Olympische Spelen zowel rond Amsterdam als rond Rotterdam mogelijk zijn. Rond een van beide steden kan de zogeheten Big5 worden geconcentreerd: Olympisch Stadion, -dorp, -zwembad, -sporthal en perscentrum. Maar beide steden hebben niet het schaalniveau om alle andere benodigde faciliteiten en voorzieningen te huisvesten. Wedstrijd- en trainingslocaties, horeca, hotels en allerlei andere voorzieningen in het hele land zullen daarvoor moeten worden benut. Als Nederland de Olympische Spelen organiseert, kan dat daarom voor het hele land meerwaarde hebben. Maar de conclusie van de verkenning naar de maatschappelijke kosten en baten is dat zeventien jaar tevoren nog niet alle kosten en baten kunnen worden benoemd en berekend.

De studie naar de Olympische Hoofdstructuur is uitgevoerd door DHV in samenwerking met Must. De verkenning naar de maatschappelijke kosten en baten is uitgevoerd door Rebel en Arup.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels