Gedoe over verkoop gemeentebezit in Bergen

Gedoe over verkoop gemeentebezit in Bergen
Bergen, Noord-Holland

De gemeente Bergen (NH) heeft de verdenking op zich geladen woningen voor veel te weinig geld te hebben verkocht aan zittende huurders en vastgoedondernemers, zo berichten NH Nieuws en het NRC.

Het gaat in de kwestie om de verkoop van vijftien huurpanden die in het bezit waren van de gemeente Bergen. Het gemeentebestuur in het kunstenaarsdorp wilde in 2013 van de woningen af omdat het uitbaten hiervan niet meer tot de kerntaak werd gerekend. De afgelopen vijf jaar werden de woningen verkocht, naar nu blijkt voor veel minder geld dan de WOZ-waarde of de waarde die de ingehuurde makelaar erop plakte..

WOB-verzoek

Een kritische inwoner vroeg op basis van een WOB-verzoek de documenten over gemeentelijke vastgoedbezit op, deze zijn in het bezit van NRC en NH Nieuws. Hieruit blijkt onder meer dat woningen aan de zittende huurders met een aanzienlijke korting werden verkocht. Zo bracht een woning aan de Kerkedijk in Bergen 125.000 euro op, terwijl de WOZ-waarde 260.000 euro was.

Korting 20 procent

Op zich is een korting bij  de verkoop van gemeentelijk of sociaal bezit niet ongebruikelijk, zeker niet bij panden in verhuurde staat. Alleen was de hoogte van de korting die Bergen gaf vaak meer dan het dubbele van de maximaal toegestane 20 procent waarover de gemeente nog repte in een nota van 2010. Bovendien zouden lege panden (zonder zittende huurders) eerst op de vrije markt moeten worden aangeboden.

Sociaal beleid

Tegenover NH Nieuws geeft de gemeente aan dat de 20 procent regel niet gevolgd is omdat het 'niet mogelijk was tot een goede prijs te komen op basis van vergelijking met andere vergelijkbare panden'. Wethouder Klaas Valkering vindt dat de prijzen wel degelijk de marktwaarde vertegenwoordigen. 'Vier makelaars hebben de woningen getaxeerd. (...) Wij gaan uit van de expertise van vier makelaars.' Hij zegt dat gemeente niet aan 'winstmaximalisatie' heeft gedaan, omdat er een 'sociaal beleid is gevoerd', zodat de zittende huurders niet hoefden te verhuizen. De prijzen zijn volgens hem ook lager, omdat woningen in verhuurde staat nu eenmaal minder opleveren.'

Voormalige bibliotheek

Ook blijkt uit het onderzoek dat een aantal panden niet op de vrije markt werden verkocht maar onderhands werden verkocht aan vastgoedondernemers. Meest saillant daarbij is de verkoop van de voormalige bibliotheek met daarboven 4 appartementen aan de Nieuwe Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef. Het pand stond voor  828.000 euro in de boeken, maar werd uiteindelijk voor 425.000 euro verkocht aan vastgoedbelegger Coltavast BV.

Het BNNVara-programma Opstandelingen besteedde op 19 juni aandacht aan de kwestie.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.