Eigenaar The Body Shop lijft Avon in

Eigenaar The Body Shop lijft Avon in

De Brazilianen van Natura lijven het aloude cosmeticamerk Avon in. Daarmee krijgen ze een groot aandeel in de natuurcosmetica in Nederland, waar ze ook in bezit zijn van The Body Shop.

Cosmeticaproducent Avon Products komt in handen van het Braziliaanse Natura Cosméticos, het moederbedrijf van onder meer The Body Shop, die 36 winkels in Nederland heeft. Natura bevestigde dat het Avon overneemt in een deal die volledig in aandelen zal worden afgehandeld. De Britse zakenkrant Financial Times meldde eerder dat de twee bedrijven al een deal hadden bereikt. Later bleken de partijen er toch nog niet helemaal uit te zijn.

Avon heeft al jaren te lijden onder dalende verkopen en voerde al diverse reorganisaties uit. Marktaandeel ging verloren aan concurrenten als Estée Lauder en L’Oréal en in januari werden nog 2300 banen geschrapt. Bij de nu bereikte overeenkomst wordt Avon gewaardeerd op zo'n twee miljard dollar. Natura nam enkele jaren terug de winkels van The Body Shop over van L'Oréal. Ook zijn de Brazilianen eigenaar van schoonheidsproductenmerk Aesop. Bij Avon staat de Nederlander Jan Zijderveld aan het roer, die ook in de directie van de Hema zit.

Over Avon

Avon is één van de oudste cosmeticamerken ter wereld. Ze zijn vooral bekend van hun huis-aan-huis verkoop en online loopt nog moeilijk. In 1886 richtte David H. McConnell de California Perfume Company op, die Avon zou worden in New York City. Als niet-succesvolle boekverkoper had hij een parfum met rozengeur verzonnen als een 'gratis geschenk' om mensen aan te moedigen zijn boeken te kopen. Het parfum was zo populair, McConnell besloot om de boekhandel te staken en in plaats daarvan een parfumbedrijf te starten. In 1897 bouwde McConnell de eerste fabriek van de California Perfume Company in Suffern, New York, die handig gelegen was langs de spoorweg om gemakkelijk toegang te krijgen tot zijn producten. Na zijn dood in 1937 nam zijn zoon het familiebedrijf over. Het bedrijf veranderde de naam in Avon in 1939 ter ere van de geboortestad van Shakespeare, Stratford-on-Avon.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.